Θεραπεία μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα αποτελεσματική θεραπεία για τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Οι επιστήμονες μελετούν το γιατί και πως η πάθηση αυτή κληρονομείται μεταξύ των οικογενειών. Προσπαθούν να αναπτύξουν θεραπείες με βάση αυτό το σκεπτικό.
Μια πολύ επαναστατική μέθοδος αποκατάστασης της όρασης ασθενών με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι το σύστημα Argus II. Tο σύστημα αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει ασθενείς που πάσχουν και από άλλες εκφυλιστικές νόσους του αμφιβληστροειδούς. Το σύστημα Argus II περιλαμβάνει μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα που είναι ενσωματωμένη σε ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιών. Η κάμερα είναι συνδεδεμένη με μια μικρή ασύρματη συσκευή που φοριέται από τον ασθενή, η οποία μετατρέπει την εικόνα σε ηλεκτρονικά σήματα που μεταδίδονται ασύρματα στο εμφύτευμα στο μάτι. Το εμφύτευμα χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να διεγείρει τα απομένοντα υγιή κύτταρα στον αμφιβληστροειδή και έτσι οι οπτικές πληροφορίες μεταδίδονται από το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο. Ο ασθενής μαθαίνει να ερμηνεύει αυτά τα σχέδια έτσι ώστε να μπορεί να διακρίνει τα περιγράμματα των αντικειμένων. Στην ετήσια συνάντηση του Συνδέσμου Έρευνας Όρασης και Οφθαλμολογίας του 2011 (ARVO), οι ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία από μια κλινική δοκιμή 30 ατόμων τυφλωμένων με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια ή άλλη αμφιβληστροειδική νόσος που υποβλήθηκαν σε εμφύτευση της συσκευής Argus II σε 10 κέντρα χειρουργικής επέμβασης για τα μάτια παγκοσμίως σε περίοδο τεσσάρων ετών.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να κρίνει αν οι βιταμίνες αυτές θα είναι ωφέλιμες για τον ασθενή και θα προσδιορίσει και τη δοσολογία.
Τα άτομα με χαμηλή όραση μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν στο έπακρο το υπόλοιπο οπτικό τους πεδίο. Υπάρχουν διάφορα βοηθήματα χαμηλής όρασης τα οποία εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.
Οι τελευταίες μελέτες που είναι σε εξέλιξη για τη θεραπεία της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνουν γονιδιακές θεραπείες και θεραπείες με βλαστοκύτταρα.