Η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς είναι το μπλοκάρισμα των φλεβών που μεταφέρουν αίμα μακριά από τον αμφιβληστροειδή. Συχνά αναφέρεται και σαν οφθαλμικό εγκεφαλικό.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο διάφανος, νεύρινος χιτώνας στο πίσω μέρος του ματιού, στον οποίο απεικονίζεται το είδωλο της εικόνας που βλέπουμε.

Όταν η ροή του αίματος της φλέβας μπλοκάρεται τότε υγρό και αίμα διαχέεται στον αμφιβληστροειδή. Η ωχρά κηλίδα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς εμφανίζει οίδημα λόγω του υγρού, επηρεάζοντας την κεντρική όραση. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όταν η κυκλοφορία του αίματος διακόπτεται τα νευρικά κύτταρα εκφυλίζονται, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χάνει περισσότερη όραση.

Η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς μπορεί να διακριθεί σε 2 είδη:

1. Απόφραξη κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς

2. Απόφραξη φλεβικού κλάδου του αμφιβληστροειδούς

Τα ποσοστά εμφάνισης απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς αυξάνονται με την ηλικία. Τα περισσότερα περιστατικά απόφραξης κεντρικής φλέβας αμφιβληστροειδούς εμφανίζονται μετά το 65ο έτος ηλικίας, ενώ μετά την ηλικία των 50 ετών εμφανίζονται περισσότερα περιστατικά απόφραξη κεντρικής φλέβας αμφιβληστροειδούς.

Κλινική εικόνα απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς

Κλινικά, η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς επιφέρει μεταβλητή απώλεια όρασης. Ο βυθός του ματιού παρουσιάζει αιμορραγίες, διεσταλμένες φλέβες οι οποίες έχουν ελικοειδή μορφή, λευκές κηλίδες που μοιάζουν με βαμβάκι, οίδημα της ωχράς κηλίδας και του οπτικού δίσκου.

αποφραξη κεντρικής φλεβας αμφιβληστροειδους θεραπεια

αποφραξη φλεβικου κλαδου αμφιβληστροειδους θεραπεια

Πάνω: Απόφραξη κεντρικής φλέβας αμφιβληστροειδούς, Κάτω: Απόφραξη φλεβικού κλάδου αμφιβληστροειδούς

Αίτια απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς

Τα πιο συχνά αίτια απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι:

  • Αθηροσκλήρωση
  • Διαβήτης
  • Υψηλή Αρτηριακή Πίεση
  • Γλαύκωμα
  • Αιμορραγία υαλοειδούς
  • Οίδημα της ωχράς κηλίδας

Συμπτώματα απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς

  • Θόλωση της όρασης με απώλεια τμήματος οπτικού πεδίου (στην περίπτωση απόφραξης φλεβικού κλάδου αμφιβληστροειδούς)
  • Εκτεταμένη απώλεια όρασης (στην περίπτωση απόφραξης κεντρικής φλέβας αμφιβληστροειδούς)
  • Μυωψίες (μαύρες κηλίδες ή κλωστές στο οπτικό πεδίο). Αυτές οι κηλίδες προέρχονται από συσσώρευση αίματος που διαρρέει στο υαλοειδές από τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς
  • Πόνος και πίεση στο μάτι (σε σοβαρές περιπτώσεις απόφραξης κεντρικής φλέβας αμφιβληστροειδούς)

Διάγνωση απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς

Η διάγνωση της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς μπορεί να γίνει μέσω της βυθοσκόπησης (εξέταση υπό διεσταλμένες κόρες). Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει την κλινική εικόνα του βυθού και θα συνδέσει τα συμπτώματα με τα κλινικά σημεία της πάθησης.

Η εξιδεικευμένη εξέταση της φλουοροαγγειογραφίας μπορεί να φανεί χρήσιμη στη διάγνωση της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς. Μέσω της χρωστικής που ταξιδεύει στα αιμοφόρα αγγεία, λαμβάνονται φωτογραφίες οι οποίες μας δείχνουν αν υπάρχει απόφραξη κεντρικής φλέβας ή φλεβικού κλάδου του αμφιβληστροειδούς, καθώς και την έκτασή του στο βυθό του ματιού.

Θεραπεία απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς

Ο κύριος στόχος για τη θεραπεία της απόφραξης φλέβας του αμφιβληστροειδούς είναι η διατήρηση σταθερής όρασης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη στεγανοποίηση οποιονδήποτε αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς που αιμορραγούν. Αυτό επίσης βοηθά στην πρόληψη περαιτέρω οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Για τη στεγανοποίηση των αγγείων εφαρμόζεται laser φωτοπηξία. Το laser επίσης βοηθά στην αποφυγή δημιουργίας νέων παθολογικών αγγείων που μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα της μειωμένης οξυγόνωσης και δημιουργούν νεοαγγειακό γλαύκωμα.

Οι ενέσεις αντι-αγγειογεννετικών παραγόντων (anti-VEGF factors), καθώς και οι ενέσεις κορτιζόνης οι οποίες εφαρμόζονται ενδοϋαλοειδικά, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς. Οι ενέσεις anti-VEGF προτείνεται να γίνονται ανά μήνα (συνήθως προτείνονται 3 ενέσεις), ενώ η πρόοδος παρακολουθείται με τη μέτρηση της όρασης και την οπτική τομογραφία συνοχής OCT.

Επίσης είναι σημαντικό ο ασθενής να ρυθμίσει το διαβήτη του, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, προκειμένου να αποφύγουν να εμφανίσουν παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον είτε στο ίδιο μάτι, είτε στο άλλο.