Ορισμένοι άνθρωποι δεν παράγουν αρκετή ποσότητα δακρύων για να υγραίνει το μάτι. Αυτό λέγεται ξηροφθαλμία.
Υπάρχουν δύο ειδών δάκρυα. Αυτά που μονίμως ενυδατώνουν τα μάτια και αυτά που παράγονται σε περιπτώσεις ερεθισμού του ματιού από ξένα σώματα ή κάτω από συναισθηματικές πιέσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας;

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Τσούξιμο ή αίσθηση καψίματος στα μάτια.
  • Φαγούρα.
  • Τσίμπλες μέσα ή έξω από τα μάτια.
  • Ερεθισμός των οφθαλμών από τον αέρα ή τον καπνό.
  • Υπερβολική έκκριση δακρύων.
  • Δυσκολία ένθεσης φακών επαφής.

Η υπερβολική έκκριση δακρύων σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας ακούγεται παράλογη, αλλά τα δάκρυα του κάθε ματιού πρέπει να τηρούν μια στάνταρ ισορροπία λιπαρών, νερού και βλέννας για να προστατεύουν τα μάτια. Χωρίς αυτή την ισορροπία τα μάτια παράγουν πάρα πολλά δάκρυα γιατί είναι στεγνά και ερεθισμένα.

Τι είναι το δακρυϊκό φιλμ (δακρυϊκή στοιβάδα);

Ένα φιλμ από δάκρυα που απλώνεται σε όλη την επιφάνεια του ματιού με το ανοιγόκλειμα των βλεφάρων αφήνει την επιφάνεια του ματιού απαλή και καθαρή. Χωρίς αυτό το λεπτό στρώμα από δάκρυα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλή όραση.

Το δακρυϊκό φιλμ αποτελείται από τρία στρώματα:

  • Ένα στρώμα λιπιδίων.
  • Ένα στρώμα ύδατος.
  • Ένα στρώμα βλεννώδες.

Το στρώμα των λιπιδίων βρίσκεται στην εξωτερική στοιβάδα του δακρυϊκού φιλμ. Σκοπός του είναι να απαλύνει την επιφάνεια των δακρύων και να βοηθάει στην ομαλή εξάτμιση των δακρύων. Παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες των βλεφάρων.

Το μεσαίο στρώμα του νερού δημιουργεί τα δάκρυα, καθαρίζει το μάτι, απομακρύνει ξένα σώματα από το μάτι και καταπολεμά τους ερεθισμούς. Παράγεται από τον δακρυϊκό αδένα.
Το εσωτερικό στρώμα αποτελείται από βλέννα η οποία επιτρέπει στο στρώμα του νερού να απλώνεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ματιού και βοηθάει το μάτι να παραμείνει υγρό. Χωρίς τη βλέννα τα δάκρυα δεν θα μπορούσαν να κρατηθούν στο μάτι.

 ξηροφθαλμια διαγνωση θεραπεια

Δακρυϊκή συσκευή

 

Αίτια εμφάνισης ξηροφθαλμίας

Η παραγωγή δακρύων φυσιολογικά ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Παρόλο που η ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες και σε γυναίκες κάθε ηλικίας, παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες και κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.

Η ξηροφθαλμία είναι συνυφασμένη με την αρθρίτιδα συνοδευόμενη και με ξηροστομία. Άτομα με ξηροφθαλμία, ξηροστομία και αρθρίτιδα λέγεται ότι έχουν το σύνδρομο του Sjogren.

Τα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηροφθαλμία ελαττώνοντας την έκκριση δακρύων. Εφόσον ορισμένα φάρμακα είναι συχνά απαραίτητα η ξηροφθαλμία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τεχνικά δάκρυα.

Μια μεγάλη ποικιλία συνηθισμένων φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναφέρεται στον οφθαλμίατρό σας όλα τα φάρμακα που λαμβάνεται και κυρίως όταν αυτά είναι: διουρητικά, b-αναστολείς, αντισταμινικά, υπνωτικά, ψυχοφάρμακα, παυσίπονα, αλκοόλ. Όσοι πάσχουν από ξηροφθαλμία είναι περισσότερο επιρρεπείς στις τοξικές παρενέργειες των κολλυρίων περιλαμβανομένων και των τεχνικών δακρύων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ξηροφθαλμίας;

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί εύκολα να διαγνώσει την ξηροφθαλμία εξετάζοντας τα μάτια. Καμιά φορά διάφορα τεστ που μετράνε την παραγωγή των δακρύων είναι απαραίτητα προκειμένου να διαγνωστεί η πάθηση. Ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα τεστ είναι το Schirmer τεστ στο οποίο τοποθετούνται στο κάτω βλέφαρο του ματιού χάρτινες ταινίες που μετράνε την συχνότητα και ποσότητα παραγωγής δακρύων κάτω από διάφορες συνθήκες.

Πώς θεραπεύεται η ξηροφθαλμία;

Υποκατάστατα δακρύων.

Τα δάκρυα υποκαθίστανται χρησιμοποιώντας σταγόνες τεχνιτών δακρύων, οι οποίες εισχωρούν σε όλα τα στρώματα του δακρυϊκού φιλμ, ενυδατώνουν τα μάτια κα αναπληρώνουν την χαμένη τους υγρασία.

Τα τεχνικά δάκρυα είναι διαθέσιμα και χωρίς ιατρική συνταγή. Υπάρχουν πολλών ειδών τεχνικά δάκρυα και ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά μέχρι να βρείτε αυτά που σας ταιριάζουν. Μπορείτε επίσης να βρείτε σταγόνες χωρίς συντηρητικά εάν έχετε κάποια ευαισθησία στα συντηρητικά των τεχνιτών δακρύων. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα δάκρυα όσο συχνά το χρειάζεστε – από 1-2 φορές την ημέρα μέχρι αρκετές φορές μέσα στην ώρα.

Διατηρώντας τα δάκρυα.

Άλλος τρόπος αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας είναι η διατήρηση των δακρύων που παράγει ο οργανισμός. Τα δάκρυα αποχετεύονται από τα μάτια διαμέσου ενός αυλού που καταλήγει στη μύτη (γι ‘αυτό «τρέχει» και η μύτη κάθε φορά που κλαίμε).

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να κλείσει αυτό το πέρασμα είτε προσωρινά είτε μόνιμα ώστε να συσσωρεύονται και τα δικά σας δάκρυα και τα τεχνητά να δρουν περισσότερο.

Άλλες Mέθοδοι.

Τα δάκρυα εξατμίζονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες με όλα τα υγρά. Υπάρχουν κάποια στάδια για την επιβράδυνση αυτής της εξάτμισης προκειμένου να μην παρουσιάζεται ξηροφθαλμία.

Το χειμώνα πχ όταν υπάρχει κεντρική θέρμανση, ο αέρας γίνεται πιο ξηρός. Μια ξηρή ατμόσφαιρα προκαλούμενη από ένα υπερβολικά ζεστό δωμάτιο, από σεσουάρ για τα μαλλιά ή από τον αέρα θα πρέπει να αποφεύγετε από ένα άτομο με ξηροφθαλμία. Ιδιαίτερα ενοχλητικός σε τέτοια άτομα είναι ακόμα ο καπνός του τσιγάρου.

Μερικά άτομα με ξηροφθαλμία παραπονούνται για φαγούρα στα μάτια με το πρωινό ξύπνημα. Αυτό το σύμπτωμα καταπολεμείται με την χρήση αλοιφών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπερβολική ποσότητα όμως μπορεί να προκαλέσει παροδική θάμπωση οράσεως.

Η ξηροφθαλμία που προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης Α είναι ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο σε υποανάπτυκτες χώρες και κυρίως στα παιδιά. Αλοιφές που περιέχουν βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσουν ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας που προκαλούνται από σπανιότερα αίτια όπως είναι το Stevens σύνδρομο ή πεμφυγοειδές. Η βιταμίνη Α δεν φαίνεται όμως να βοηθάει ιδιαίτερα άτομα με συνηθισμένη μορφή ξηροφθαλμίας.