Με τη μέθοδο Femto-second laser χρησιμοποιούνται μικροσκοπικοί, αστραπιαίοι παλμοί laser, οι οποίοι δημιουργούν ένα διαχωρισμό στον κερατοειδή – χωρίς τη χρήση λεπίδας – κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου βήματος με LASIK.

Κάθε παλμός του φωτός διαμορφώνει μια μικροσκοπική κοιλότητα σε ένα συγκεκριμένο βάθος και θέση, όπου δημιουργούν ένα ομοιόμορφο στρώμα κοιλοτήτων ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδή. Μετά ο γιατρός ανασηκώνει τον κρημνό (flap), χωρίζοντας τον ιστό του κερατοειδή στο σημείο όπου έχουν δημιουργηθεί « φυσαλίδες» από τους σφυγμούς του φωτός. Στη συνέχεια, κρημνός διπλώνεται προς τα πίσω και ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει το laser. Πρόκειται λοιπόν για μια τομή χωρίς νυστέρι.

femto LASIK femtosecond laser

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης της μεθόδου Femto-second laser;

Καλύτερη όραση

Σε κλινικές μελέτες, στους περισσότερους ασθενείς επιτυγχάνεται όραση 10/10 ή καλύτερη όταν η διαδικασία LASIK πραγματοποιείται μαζί με τη μέθοδο Femto- second laser. Οι ασθενείς αναφέρουν καλύτερη ποιότητα όρασης, ειδικά βελτίωση της ικανότητας τους να βλέπουν σε χαμηλό φωτισμό όπως το απόβραδο ή τη νύχτα.

Δυνατότητα προσαρμογής της διαδικασίας στο κάθε μάτι και κερατοειδή

Η μέθοδος Femto-second δίνει στον οφθαλμίατρο τη δυνατότητα να προσαρμόσει τις διαστάσεις του κρημνού (flap) με βάση τις καλύτερες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο μάτι. Οτιδήποτε, από τη διάμετρο του κρημνού μέχρι την αξιολόγηση των ορίων του μπορεί να καθοριστεί με εξαιρετική ακρίβεια. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα μάτια διαφέρουν ελαφρά σε κάθε άτομο. Ένας κερατοειδικός κρημνός εξατομικευμένος στον κάθε ασθενή συμβάλλει στην επίτευξη εξαιρετικών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, ο κρημνός με τη μέθοδο Femto second laser επανέρχεται πιο σωστά στη θέση του μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης με LASIK.

Το Femto-second laser είναι επικίνδυνο;

Το Femto-second δεν είναι καθόλου επώδυνο, ή αναισθησία γίνεται με τοπικές αναισθητικές σταγόνες και η διάρκεια του laser είναι 15 -20 δευτερόλεπτα.

Περισσότερες από 2.000.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εκτελεστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικά με τη μέθοδο Femto-second. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιπλοκές με τη χρήση μηχανικών μικροκερατόμων είναι αρκετά σπάνιες (1- 2 %). Εάν όμως αναλογιστούμε ότι οι διαθλαστικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε υγιή μάτια, κανένα ποσοστό δεν είναι αρκετά μικρό. Το Femto-second laser σχεδόν εκμηδενίζει τον κίνδυνο αυτό.

Σε μια κλινική στατιστική μελέτη σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση LASIK των οποίων οι κρημνοί πραγματοποιήθηκαν με χρήση μικροκερατοτομής στο ένα μάτι και με τη μέθοδο Femto-second στο άλλο, η όραση στο μάτι όπου χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Intralase προτιμήθηκε από τους ασθενείς σε αναλογία 3 προς 1.

Η μέθοδος αυτή προσφέρει ένα νέο standard για τις επεμβάσεις μυωπίας με laser. Μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Πολεμική Αεροπορία στις ΗΠΑ αλλά και η NASA προτείνουν αυτήν την μέθοδο σε πιλότους ως καλύτερη εναλλακτική από την χρήση φακών επαφής.

Το επόμενο βήμα της τεχνολογίας Femto-second laser είναι η χειρουργική καταρράκτη με laser καθώς και η διόρθωση της πρεσβυωπίας.

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι πρόσφατα διαθέσιμη και στην Ελλάδα.