Οι θεραπευτικές ιδιότητες του crosslinking

Η διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου (corneal collagen cross linking – CXL) αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις στη χειρουργική του κερατοειδούς την τελευταία δεκαετία, μαζί με τη χρήση του Femtosecond laser και τις τροποποιημένες μεταμοσχεύσεις (πρόσθιες και οπίσθιες).

Η αντιμετώπιση των εκτατικών παθήσεων του κερατοειδούς, όπως είναι ο κερατόκωνος και η μετεγχειρητική εκτασία, μέχρι πρόσφατα περιλάμβανε τη διόρθωση με γυαλιά ή σκληρούς φακούς επαφής. Η μεταμόσχευση, ολικού ή μερικού πάχους, αποτελούσε μέχρι πρόσφατα την τελευταία λύση για αυτούς τους ασθενείς. Οι μέχρι σήμερα μέθοδοι αντιμετώπισης των εκτασιών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθαρά συμπτωματικές καθώς δεν δίνουν μόνιμη λύση ή οριστική θεραπεία του προβλήματος.

διασυνδεση κολλαγονου crosslinking

Διασύνδεση κολλαγόνου- Crosslinking

 

Η τεχνική CXL, με τη χρήση ριβοφλαβίνης και υπεριώδους ακτινοβολίας (UV-A) προκαλούν αύξηση της αντίστασης και μείωση της ελαστικότητας του κερατοειδούς. Η ριβοφλαβίνη και η υπεριώδης ακτινοβολία επάγουν τη δημιουργία νέων πλάγιων συνδέσεων μεταξύ των ινιδίων του κερατοειδικού κολλαγόνου και ουσιαστικά σταθεροποιούν την εξέλιξη της εκτασίας του κερατοειδούς. Στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας της διασύνδεσης του κερατοειδικού κολλαγόνου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η σταθεροποίηση της εκτασίας με σκοπό την καθυστέρηση ή ακόμη και την αποφυγή επεμβατικών χειρουργικών διαδικασιών, όπως είναι η μεταμόσχευση του κερατοειδούς.

Ωστόσο, το crosslinking μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις διαθλαστικής χειρουργικής προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκτασίας μετεγχειρητικά, δηλαδή ο κερατοειδής να διατηρήσει τη σταθερότητά του. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή σαν LASIK ή PRK Xtra.

Ποιοί είναι οι προβληματισμοί με το standard CXL;

Οι κυριότεροι προβληματισμοί που αφορούν τη μέχρι στιγμής επέμβαση cross linking (CXL) είναι ότι δεν έχει καλή επαναληψιμότητα και η επέμβαση είναι αργή. Επίσης, ο ασθενής πονάει και μπορεί μετεγχειρητικά να έχει θόλωση του κερατοειδούς (haze) και αργή επούλωση.

Πώς γίνεται το κλασσικό crosslinking (CXL);

Τα standard βήματα της επέμβασης crosslinking περιλαμβάνουν απόξεση επιθηλίου στα 9mm, ενστάλαξη ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β12) σε συγκέντρωση 0,1% κάθε 3 λεπτά για μισή ώρα. Έπειτα ακολουθεί η ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) για 30 λεπτά, βάζοντας σταγόνες ριβοφλαβίνης κάθε 3 λεπτά. Στο τέλος ο γιατρός τοποθετεί θεραπευτικό φακό επαφής στο μάτι. Μετεγχειρητικά ο ασθενής τοποθετεί σταγόνες κορτιζόνης και αντιβιοτικού. Η αναισθησία που πραγματοποιείται για την επέμβαση είναι τοπική.

κερατοκωνος αντιμετωπιση διασυνδεση κολλαγονου

Διαδικασία crosslinking: Ο κερατοειδής εμποτισμένος με ριβοφλαβίνη ακτινοβολείται με υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Τι χρειάζεται μια επέμβαση επιτυχημένου crosslinking (CXL);

Η επέμβαση θα πρέπει να είναι ασφαλής για τα ανατομικά μέρη του ματιού (ενδοθήλιο κερατοειδούς, κερατοκύτταρα, κρυσταλλοειδής φακός). Επίσης θα πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική σε βάθος χρόνου. Ακόμη, ζητάμε να έχει καλή επαναληψιμότητα και να μην παρουσιάζει μετεγχειρητικά προβλήματα.

Σύγχρονη μέθοδος crosslinking (KXL)

H σύγχρονη μέθοδος crosslinking KXL πραγματοποιείται σε μόλις 3 λεπτά σε συνδυασμό με ενέργεια υψηλής έντασης (30 mW/cm2). Αυτό που επιτυγχάνουμε σε σύγκριση με την κλασσική μέθοδο είναι ίδια ενέργεια στον κερατοειδή (στα 5 J/cm2) και μείωση χρόνου κατά 27 λεπτά!!!

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διατηρούμε τη ζωτικότητα των κυττάρων του κερατοειδούς (κερατοκύτταρα και ενδοθήλιο). Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα έχουν παρόμοια ή και καλύτερη ζωτικότητα (πυκνότητα), όταν ο κερατοειδής εκτίθεται σε μεγαλύτερη ακτινοβολία για λιγότερο χρόνο, σε σχέση με έκθεση σε χαμηλότερη ενέργεια για περισσότερο χρόνο.

συγχρονη μεθοδος crosslinking

Το KXL είναι ένα καινούργιο εργαλείο στα χέρια του κλινικού οφθαλμιάτρου, διότι υπόσχεται μεγαλύτερη ασφάλεια και έχει καλύτερη επαναληψιμότητα. Είναι βολικό για το γιατρό και γρήγορη διαδικασία για τον ασθενή. Το LASIK Xtra είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε οριακές περιπτώσεις όπου το πάχος του κερατοειδούς ενέχει κινδύνους για εκτασία. Είναι μια λύση για τους ασθενείς που δεν είναι καλοί υποψήφιοι για διαθλαστική χειρουργική. Σε αυτούς το LASIK Xtra είναι μια πολύ καλή λύση για να διορθώσουν τη μυωπία ή την υπερμετρωπία τους.