Το femtosecond laser είναι μια από τις νεότερες ανακαλύψεις στον τομέα της χειρουργικής του καταρράκτη. Χρησιμοποιείται για να επιτελέσει τη λειτουργία της φωτοδιάσπασης ενός διαφανούς ή ημιδιαφανούς ιστού όπως ο κερατοειδής χιτώνας. Για να πραγματοποιηθεί η φωτοαποδόμηση του ιστού το femtosecond laser χρησιμοποιεί σε πραγματικό χρόνο σύστημα απεικόνισης κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

femtosecond laser καταρρακτης επεμβαση

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του femtosecond laser;

Το femtosecond laser στη χειρουργική του καταρράκτη προσφέρει αρκετά μεγάλη ακρίβεια και καλή επαναληψιμότητα για το διαχωρισμό στιβάδων ιστού σε σχέση με τις κλασσικές χειροκίνητες τεχνικές. Ως εκ τούτου, το femtosecond laser σύμφωνα με στοιχεία έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει ακριβή διαχείριση του αστιγματισμού, αλλά και στην καψουλοτομή(σχίσιμο της κάψας-σάκου στον οποίο είναι ο φακός του καταρράκτη), καθώς και λιγότερη απαιτούμενη ενέργεια για τη φακοθρυψία (σπάσιμο του καταρρακτικού φακού) σε σχέση με την κλασσική μέθοδο.

Διεθνείς απόψεις για το femtosecond laser στον καταρράκτη

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν ότι η Femto-Laser επέμβαση καταρράκτη είναι αποτελεσματικότερη ή ασφαλέστερη από την κλασσική φακοθρυψία υπερήχων. Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής George Beiko BM,BCh, FRCS από τον Καναδά στο ετήσιο συνέδριο της ευρωπαϊκής οφθαλμολογικής εταιρίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: « Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε δει διάφορα συστήματα laser καταρράκτη, όπως του Daniel Eichenbaum YAG laser, του Jack Dodick NG-YAG laser και του Michael Colbert ERBIUM YAG laser, και άλλα. Όλα όμως ξεχαστήκαν και κανένα δεν άντεξε το τεστ του χρόνου, ούτε την σύγκριση με την φακοθρυψία υπερήχων». Επίσης, ανέφερε πως και από οικονομικής πλευράς –είναι ακριβή τεχνολογία και είναι δύσκολο δικαιολογηθεί η χρήση του.

Από την άλλη πλευρά όμως στο πανευρωπαϊκό συνέδριο καταρράκτη και διαθλαστικής χειρουργικής, τον Οκτώβριο του 2015 στο Άμστερνταμ, δύο Γερμανοί οφθαλμίατροι ο Dr Oliver Findl και ο Dr Bukhard Dick υποστήριξαν με πάθος τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας του Femto-laser καταρράκτη και δήλωσαν πως αν και η τεχνολογία αυτή είναι ακόμα στο ξεκίνημα της και επιδέχεται πολλές βελτιώσεις, παρά ταύτα το μέλλον της ανήκει και είναι πεπεισμένοι ότι σε λίγα χρόνια θα έχει κυριαρχήσει σε όλο το κόσμο!