ΔΙΩΞΤΕ ΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ!

Το Botox είναι η βουτολινική τοξίνη , μία κεκαθαρμένη πρωτεΐνη , η οποία προκαλεί προσωρινή χαλάρωση των μυών και βελτίωση των υπερκείμενων ρυτίδων , γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) και μεταξύ των φρυδιών (συνοφρύωμα). Οι ενέσεις γίνονται με πάρα πολύ λεπτή βελόνα υποδόρια ( επιφανειακά στο δέρμα ) στην περιοχή των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες . Το Botox χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία πάνω από είκοσι χρόνια για τη θεραπεία του στραβισμού και των βλεφαρόσπασμων (από απλό ΤΙΚ μέχρι έντονο σπασμό των βλεφάρων) με πολύ καλά αποτελέσματα. Από το 2000 χρησιμοποιείται και για αισθητικούς λόγους.

Τι προκαλεί τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια και μεταξύ των φρυδιών;

Οι ρυτίδες αυτές σχηματίζονται λόγω των κινήσεων των μυών (κάτω από το δέρμα) και το πέρασμα του χρόνου. Το δέρμα γίνεται λιγότερο ελαστικό με το πέρασμα του χρόνου και οι επαναλαμβανόμενες συσπάσεις – εκφράσεις – των μυών σταδιακά προκαλούν τον σχηματισμό των ρυτίδων.

Πως γίνεται η θεραπεία του Botox;

Η θεραπεία γίνεται με ένεση πολύ μικρών ποσοτήτων του Βotox, υποδερμικά γύρω στις περιοχές γύρω από τα μάτια και τα φρύδια. Η ένεση είναι ανώδυνη , δεν αφήνει σημάδια και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις ασχολίες του.

Τα αποτελέσματα φαίνονται σε δύο (2) μέρες και δείχνουν την πλήρης δράση τους σε μία (1) εβδομάδα . Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι 3-6 μήνες και χρειάζεται 2-3 επαναλήψεις το χρόνο , για την πρώτη χρόνια, και πολύ πιο αραιά για τα επόμενα 2 ή 3 χρόνια. Μετά συνήθως δε χρειάζεται άλλη επανάληψη.

Παρενέργειες από το Botox

Πάρα πολύ σπάνια , και χωρίζονται σε δύο κατηγόριες :

  • Ευαισθησία στο φάρμακο ( σαν αλλεργία ) και τότε μπορεί να υπάρξουν συμπτώματα τύπου ελαφριάς γρίπης, ναυτία, πονοκέφαλοι κ.α. ή
  • Από ένεση σε λάθος σημείο του προσώπου ή διάχυση του φαρμάκου, όποτε τότε μπορεί να υπάρξει παροδική πτώση του βλεφάρου ή του φρυδιού (για μερικές εβδομάδες).

Ποσοστό επιτυχίας και ευχαρίστησης ασθενών μετά από Botox

Θεωρείται η πιο πετυχημένη και συχνή αισθητική επέμβαση σε όλο τον κόσμο (πάνω από 5 εκατομμύρια επεμβάσεις τον χρόνο με ελάχιστες παρενέργειες και πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας και ευχαρίστησης των ασθενών.