Ο υπερβολικός χρόνος που περνάμε όλοι μας μπροστά από τις οθόνες σε καθημερινή βάση μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών μας και να προκαλέσει νέες ενοχλήσεις όπως ξηροφθαλμία, θολή όραση και κόπωση των ματιών.
Επίσης το αόρατο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες έχει ενοχοποιηθεί για φωτοτοξικότητα, προκαλώντας αργότερα προβλήματα στον αμφιβληστροειδή.
Τι άλλο προκαλεί το μπλε φως;
Το μπλε φως των οθονών εκτός από τα μάτια μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας και τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Στα μάτια, η πιο συχνή διαταραχή είναι η ξηροφθαλμία και το καινούργιο σύνδρομο που ονομάζεται οπτικό σύνδρομο των υπολογιστών.
Γιατί τα μάτια είναι επιρρεπή στο μπλε φως;
Τα μάτια μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα γιατί δεν έχουν κάποιο εξωτερικό στρώμα που να τα προστατεύει από το μπλε φως. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως μπορεί να δημιουργήσει οξειδωτικές βλάβες σε διάφορες δομές του ματιού, όπως ο κερατοειδής, ο κρυσταλλοειδής φακός και ο αμφιβληστροειδής.
Τι συστήνουν οι ειδικοί για το μπλε φως;
- Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε όσο είναι εφικτό να περνάμε λιγότερο χρόνο μπροστά από τις οθόνες ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά έχουν ανάγκη από συχνότερα διαλλείματα και συχνή ενυδάτωση των ματιών με τεχνητά δάκρυα.
- Πολλή σημαντική είναι η σωστή στάση του σώματος και ο καλός φωτισμός της οθόνης και του δωματίου.
- Καλό είναι να αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση κινητών ή tablet μετά από την πολύωρη εργασία μας μπροστά από τον υπολογιστή. Το καλύτερο είναι μια μικρή βόλτα ή η ενασχόληση με κάτι δημιουργικό.
- Τέλος χρειάζεται δύο ώρες περίπου πριν τον ύπνο να μη χρησιμοποιούμε το κινητό ή το tablet για να μη διαταράσουμε την έκκριση μελατονίνης από τον οργανισμό. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που προετοιμάζει όλο το σώμα για τον ύπνο και προστεταεύει τον οργανισμό από διάφορες οξειδωτικές βλάβες.