Το μπλε φως των οθονών εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές οθόνες, όπως οι τηλεοράσεις, τα κινητά και τα tablet. Κάθε φορά που κοιτάζετε την οθόνη, τα μάτια σας εκτίθενται στο μπλε φως από τη συσκευή. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι το μπλε φως προκαλεί βλάβη στα μάτια μας.
Η ενόχληση που νιώθουμε μετά από πολλές ώρες χρήσης υπολογιστή και γενικά φορητών συσκευών είναι γνωστή σαν κοπιωπία. Οι περισσότεροι από εμάς ανοιγοκλείνουμε λιγότερες φορές τα μάτια μας, καθώς χειριζόμαστε το κινητό ή δουλεύουμε στο laptop, γεγονός που κουράζει τα μάτια και προκαλεί ξηροφθαλμία.
Πώς μας επηρεάζει το μπλε φως των οθονών;
Το μπλε φως επηρεάζει το σώμα μας, επεμβαίνοντας στον κιρκάδιο ρυθμό, στο φυσικό μας κύκλο δηλαδή και στον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μπλε φως μας ξυπνά και μας διεγείρει. Η υπερβολική έκθεση ωστόσο στο μπλε φως αργά τη νύχτα από το τηλέφωνο ή το tablet, μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει τον ύπνο μας. Για το λόγο αυτό καλό είναι 2 ώρες πριν πάμε για ύπνο να αποφύγουμε τη χρήση των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών. Πολλές συσκευές έχουν ειδική ρύθμιση για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο μπλε φως, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις βραδινές ώρες χρήσης των οθονών αυτών.

Ποιες είναι οι πηγές μπλε φωτός;
Οι πηγές μπλε φωτός εκτός από τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές είναι και ο ήλιος. Μάλιστα, η έκθεση σε μπλε φως από τις οθόνες είναι πολύ μικρότερη από την ποσότητα έκθεσης από τον ήλιο. Επίσης άλλες πηγές είναι οι λάμπες φθορισμού και ο LED φωτισμός.
Η υπερβολική έκθεση στο υπεριώδες φως από τον ήλιο αυξάνει τους κινδύνους οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμη και ο καρκίνος.
Ποια είναι η πρόληψη από το μπλε φως;
Η πρόληψη από το μπλε φως είναι κάτι το οποίο ακόμη ερευνάται. Συγκεκριμένα τη στιγμή που δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις για τις βλάβες που προκαλεί το μπλε φως, δεν μπορούμε να πούμε ότι η πλήρης αποχή από κάθε μέσο έκθεσης είναι η λύση. Μάλιστα υπάρχουν επιστήμονες που αναφέρουν ότι η λήψη αυστηρών προληπτικών μέτρων για το μπλε φως θα μπορούσαν να είναι πιο επιβλαβή από την ίδια την έκθεση στο μπλε φως.
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η ανεπαρκής έκθεση στο ηλιακό φως στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού και την όρασή του. Η μη λήψη αρκετού ήλιου θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μυωπίας σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα μάτια σας από το μπλε φως στις ηλεκτρονικές συσκευές είναι να κάνετε τακτικά διαλείμματα χρησιμοποιώντας τον κανόνα "20-20-20": Κάθε 20 λεπτά, μετακινείστε τα μάτια σας για να δείτε ένα αντικείμενο τουλάχιστον 20 πόδια μακριά (πρακτικά έξω από ένα παράθυρο) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα για να αντιμετωπίζετε την αίσθηση ξηρότητας.
Αν φοράτε γυαλιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατάλληλες επιστρώσεις, οι οποίες προστατεύουν τα μάτια σας από το μπλε φως.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για το μπλε φως. Ωστόσο, διεξάγονται συνεχώς έρευνες, όπου το αντικείμενο έρευνας είναι το πώς μας επηρεάζει η έκθεσή μας σε αυτό.