Η φλουοροαγγειογραφία είναι μια διαγνωστική εξέταση στην οποία χρησιμοποιείται μία ειδική κάμερα που παίρνει ορισμένες φωτογραφίες από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού.
Εικόνα βυθού μέσω φλουοροαγγειογραφίας
Πώς γίνεται η φλουοροαγγειογραφία;
Ένα ειδικό διάλυμα νερού και χρωστικής ουσίας (φλουοροσεΐνης) διοχετεύεται σε μια φλέβα στο χέρι. Η χρωστική ουσία μεταφέρεται μέσα από τις φλέβες στις αρτηρίες που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή.
Καθώς το υγρό περνάει από τα αγγεία του αμφιβληστροειδή μια ειδική κάμερα με μπλε φως παίρνει πολλές φωτογραφίες του αμφιβληστροειδή.
Εάν οι φλέβες δεν είναι φυσιολογικές το διάλυμα μπορεί να διαρρεύσει μέσα στον αμφιβληστροειδή ή να χρωματίσει τις φλέβες. Οποιαδήποτε ανωμαλία στην αιμάτωση του βυθού του ματιού ή η εμφάνιση μη φυσιολογικών νέων αγγείων που αναπτύσσονται κάτω ή πίσω από τον αμφιβληστροειδή, είναι επίσης δυνατό να ανακαλυφθούν. Οι ανωμαλίες χρειάζονται με μια προσεκτική ερμηνεία της σημασίας τους από τον οφθαλμίατρο.
Γιατί είναι απαραίτητη η φλουοροαγγειογραφία;
Εάν μετά την εξέταση των ματιών σας ο οφθαλμίατρος διακρίνει κάποια ανωμαλία στο πίσω μέρος του ματιού τότε προτείνει την εν λόγο εξέταση. Γίνεται συχνά και για να παρακολουθηθεί η πορεία μιας αρρώστιας και να καταγραφούν τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Ο διαβήτης και οι ηλικιακές εκφυλίσεις, οι ποιο συχνές αιτίες τύφλωσης σε ασθενείς άνω των 55, προκαλούν συνήθως διαρροή ορού ή αίματος από τα αγγεία του αμφιβληστροειδή.
Σε μερικές περιπτώσεις η διόρθωση τέτοιων ανωμαλιών γίνεται με laser στη προσπάθεια να αποτραπεί περαιτέρω απώλεια όρασης.
Χωρίς την βοήθεια της φλουοροαγγειογραφίας ο οφθαλμίατρος δεν μπορεί διαγνώσει παρόμοιες δυσλειτουργίες. Γνωρίζοντας το ακριβές σημείο της διαρροής, πχ, μπορεί να καθοδηγήσει το laser με μαθηματική ακρίβεια.
Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από φλουοροαγγειογραφία
Μετά την ένεση την φλουοροσεΐνης, το δέρμα κιτρινίζει για αρκετές ώρες. Καθώς το υγρό αποβάλλεται από το σώμα σιγά σιγά φεύγει και η κιτρινίλα από το δέρμα. Επειδή το υγρό αποβάλλεται μέσω των νεφρών, τα ούρα επίσης χρωματίζονται (σκούρο πορτοκαλί) για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την εξέταση.
Σε μερικές περιπτώσεις προκαλείται ναυτία κατά την διάρκεια της εξέτασης που όμως διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Εάν το υγρό διαρρεύσει από κάποια εύθραυστη φλέβα κατά τη διάρκεια της ένεσης, τότε παρατηρείται τοπική αίσθηση καψίματος και κίτρινες κηλίδες. Αυτά τα συμπτώματα διαρκούν για μερικά λεπτά και τα κίτρινα σημάδια φεύγουν σε μερικές μέρες.
Αλλεργικές αντιδράσεις στην φλουοροσεϊνη είναι σπάνιες. Εάν συμβούν προκαλούν εξανθήματα και κνησμό. Αυτές οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τη λήψη αντισταμινικών σε χάπια ή εναίσιμα ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων.
Γιατί είναι απαραίτητη η συχνή οφθαλμολογική εξέταση για όλους;
Οι παθήσεις των ματιών μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία.
Πολλές ασθένειες δεν έχουν συμπτώματα μέχρι το σημείο που έχουν προχωρήσει αρκετά και έχει προκληθεί ζημιά. Εφόσον πολλές δυσάρεστες συνέπειες μπορούν να αποτραπούν εάν διαγνωστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, μια τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι πολύ βασική όταν βέβαια γίνεται από ειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να παράσχει ολοκληρωμένη ιατρική, χειρουργική και οφθαλμολογική φροντίδα.