Η τομογραφία αμφιβληστροειδούς με το σύστημα Heidelberg (Heidelberg Retinal Tomography-HRT) είναι μια ειδική και λεπτομερής διαγνωστική εξέταση, η οποία χρησιμοποιείται για ακριβή παρατήρηση και μελέτη της κεφαλής του οπτικού νεύρου (οπτική θηλή), απαραίτητη για τη διάγνωση και τη διαχείριση του γλαυκώματος.

Η εξέταση με το HRT είναι ανώδυνη και γρήγορη. Συνήθως δεν απαιτούνται σταγόνες που ανοίγουν την κόρη του ματιού (μυδριατικές).

Πώς λειτουργεί το HRT;

Το HRT χρησιμοποιεί ένα ειδικό λέιζερ για να τραβήξει τρισδιάστατες φωτογραφίες του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδούς. Αυτό το λέιζερ, το οποίο δεν προκαλεί βλάβη στο μάτι ,εστιάζει στην επιφάνεια του οπτικού νεύρου και συλλαμβάνει την εικόνα. Η εικόνα που λαμβάνεται συγχρονική.

Το HRT λαμβάνει εικόνες προοδευτικά βαθύτερων στρωμάτων μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό βάθος. Στο τέλος, το λογισμικό του ενσωματώνει όλες αυτές τις φωτογραφίες των διαφορετικών στρωμάτων προκειμένου να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη εικόνα ολόκληρου του οπτικού νεύρου.

 

τομογραφια οπτικης θηλης HRT εξεταση

Φυσιολογική κεφαλή οπτικού νεύρου

Με τον καιρό και όσο ο ασθενής επαναλαμβάνει την εξέταση σε επόμενες επισκέψεις στο ιατρείο οι προηγούμενες εικόνες μπορούν να συγκριθούν με τις νέες που λαμβάνονται. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανίχνευση ακόμη και της παραμικρής αλλαγής στην πρόοδο της ασθένειας του γλαυκώματος.

Πλεονεκτήματα HRT

Η τομογραφία αμφιβληστροειδούς με το σύστημα Heidelberg (HRT) παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με μια φωτογραφία βυθού (ή της κεφαλής του οπτικού νεύρου). Αρχικά, η εικόνα που λαμβάνεται από το HRT συγκρίνεται με μια βάση δεδομένων στην οποία υπάρχουν φυσιολογικά μάτια, είτε η μέτρηση που έχουμε λάβει είναι εντός φυσιολογικών ορίων, είτε όχι.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό που παρέχει το λογισμικό είναι ότι μπορεί να μας αναλύσει την εξέλιξη του γλαυκώματος. Το HRT θα αξιολογήσει όλες τις διαδοχικές εικόνες που έχουν ληφθεί στην τελευταία εξέταση και θα τις συγκρίνει με αυτές της πρώτης. Στην περίπτωση αλλαγής, το λογισμικό θα παρουσιάσει την επιδείνωση με κόκκινα pixels, ενώ τη βελτίωση με πράσινα pixels. Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά και μας δίνουν έγκαιρη προειδοποίηση ότι το γλαύκωμα εξελίσσεται.