Η βυθοσκόπηση είναι η διαγνωστική εξέταση κατά την οποία ο οφθαλμίατρος ελέγχει το βυθό του ματιού. Πέραν της κατάστασης του κρυσταλλοειδούς φακού, όπου προσδιορίζεται η ύπαρξη και το στάδιο του καταρράκτη, μπορούμε να αξιολογήσουμε την ωχρά κηλίδα (κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα), τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και το οπτικό νεύρο.

Πώς γίνεται η βυθοσκόπηση;

Για να πραγματοποιηθεί η βυθοσκόπηση χρειάζεται μυδρίαση της κόρης του ματιού. Ο οφθαλμίατρος ή ο οπτομέτρης τοποθετούν οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια), οι οποίες δρουν στο σφιγκτήρα μυ της κόρης και του δίνουν εντολή να κρατήσει την κόρη για κάποιες ώρες ανοιχτή.

Στα παιδιά και στους εφήβους προτιμάμε να τοποθετούμε πιο δραστικές ακόμη σταγόνες, οι οποίες παραλύουν για λίγο αυτό το μυ, εξαιτίας της υπερβολικής προσαρμογής που πραγματοποιούν, λόγω της νεαρής τους ηλικίας.

Αφού ανοίξει η κόρη του ματιού, ο οφθαλμίατρος ρίχνοντας φως μέσω της σχισμοειδούς του λυχνίας (μικροσκόπιο με μεγάλη μεγέθυνση) και χρησιμοποιώντας κατάλληλους μεγεθυντικούς φακούς μπορεί να παρατηρήσει όλες τις δομές του βυθού.

βυθοσκοπηση πως γινεται

Βυθσκόπηση:Φυσιολογική εικόνα αριστερού ματιού

 

Γιατί είναι σημαντική η βυθοσκόπηση;

Η βυθοσκόπηση είναι απαραίτητη σε όλες τις ηλικίες και θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ρουτίνας της εξάμηνης ή ετήσιας οφθαλμολογικής εξέτασης στα πλαίσια check up. Άτομα τα οποία πάσχουν από παθήσεις όπως υψηλή μυωπία, διαβήτης (ο οποίος μπορεί να έχει προκαλέσει βλάβη στα μάτια), γλαύκωμα ή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ξηρού ή υγρού τύπου) θα πρέπει να υποβάλλονται συχνότερα σε βυθοσκόπηση για την αξιολόγηση της πορείας της πάθησής τους.
Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τυχόν βλάβες από βυθοσκόπηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν δείξει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.